5 Ağustos 2016 Cuma

Japonya İle Kıyaslamak..

 Ülkeleri birbiriyle kıyaslamak hiç hoş karşıladığım birşey değil.Her ülkenin kültürü başka alışkanlığı başka.Mesela Japonya'ya gelip,birşey görüp "Amaaan bunu biz Türkiye'de daha güzel yaparız.Amaaan bu bizde de var" yaklaşımındaki arkadaşlara da pek sempatiyle bakmam.

 Ama mevzu eğitim,görgü,saygı olayına gelince hele de işin içinde çocuk varsa elimde değil kıyaslıyorum..Ha şimdi bu yazıyı okuyup "Hıh bu da hep ülkemizi kötülesin,hep yabancı memleketler güzel de(Y)il mi" zihniyetindeki arkadaşları hemen bu kısımda okumayı bırakmaya davet ediyorum.Çünkü yazılarımı takip eden dostlar bilir,olaylara gayet objetkif bakar,yeri gelince Japonya'yı da yerin dibine sokarım.

 Neyse...Şunu diyecektim...

 Eğitim bir tek büyğk okullarda olmuyor..Çocuk o boşver öğrenir dedin mi o ülkenin halinden hayır gelmiyor..

Şöyleki;

Geçen gün Meyrayla parka gittik.Salıncak sırası bekliyoruz.Salıncakta 5 yaşlarında bir kız çocuğu salanıyor.Ben Meyraya "abla sallanıp sıra bize gelince binersin tamam mı" diyorum.Meyra da "Tamam" diyor,uslu uslu bekliyor.Kzı bize dönüp;

Kız:Ben salıncağı size vermiceem.
Ben:Neden?
Kız:Çünkü Mehmet(kuzeni.Gerçek adı bu değil.) eve gitti.O gelcek.Ona vercem.
Ben:Ama Mehmet burada yok.Biz sıra bekliyoruz.Mehmet gelince o da sıraya girsin.
Kız:Olmaz.Ben Mehmete vercem.
Ben:Neden?

5 yaşındaki kızın verdiği cevap,ülkemin halini ÇAAAT diye suratıma patlatıyor.. "ÇÜNKÜ BEN MEHMETİ TANIYORUM"...

5 yaşındaki kızçem,hakkı olanı değil orada bşle bulunmayan kuzenini kollamayı öğrenmiş...

Peki Japonya'da 3 yaşındaki çocuklar bunu nasıl hallediyor biliyormusunuz?Şöyle;

A salıncakta,B yanına geliyor;
B:Biraz verir misin? (Elleri birbirine çarparak melodiyle "kaaashiiteee"
A:Olmaz. yine melidyle "daameeeyooo"
B;"kaaashiteee"
A;Olmaz."daaameeeyooo"
B:10'a kadar sayarsam verir miisin?
A: Olur. "iiiyoooo"
B:1,2,3.....10  A iniyor.B biniyor.Es kaza C araya girerse A "hayır B binecek" diyor.Ha elbette 3 yaşında çocuk bu.Huysuz zamanı var.Uykulusu var.Çişi geleni var.Sadece canı sıkılanı var.Mızmızlanıp inmeyebilir.Yada oyuncağını vermeyebilir.Ama olay o değil.Oyun gibi kalıplarla hikaye kitaplarıyla ödünç vermeyi sıra vermeyi sıra beklemeyi öğreniyor.Tanıdığını kayırmayı değil..Çocuk salıncaktan inmezse de A'nın annesi varsa zaten O müdahele edip indiriyor.B'nin annesi varsa O A'ya inmesi gerektiğini söylüyor ve A'nın annesi asla buna gıcık olmuyor.Çünkü doğru olan bu..

İşte böyle..finishi de parktan manzaralarla yapayım da ben değil fotoğraflar konuşsun..Haydi güzel günler..




4 yorum:

  1. Milli icea tea miz Didi hak ettigi yeri bulmus :D icine seker basilmis limonata dan farki yok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Of zaten sormayın.Bütün gün kaç çocuğun elinde görüyorum..

      Sil
  2. Duygucum hiç sorma biz nerde boş park var oraya gidiyoruz, oturduğum yerde site içleri ve heryerde park var şükür. Geçen sefer Çılga'yı parka götürdüm, kızım hangi kaydıraktan kaymak istese onun önüne geçip deli gibi bağıran bir çocuk ile uğraştım. Annesi oturmuş umurunda değil. Ben kaydırak tepelerinde Çılga ile inip çıkıyorum, güzelce uyarıyorum bana vurmaya başladı. O kadar sinirlendim ki, eğitimsiz olmamalı bu çocuklar ilk eğitim anneden. Nasıl yapsakta böyle olmasa saygı duysa çocuklar birbirlerine, biz de zaten bir travma var, sürekli itilip vurulduğu için Çılga okul hariç bütün çocuklardan korkuyor. Sana yapana sen de vur bağır diye öğretir oldum:((( çok üzülüyorum çok.

    YanıtlaSil
  3. Demek ki gerçekten farklılık varmış. Ben ülkemden utanır hale geldim ne yazık ki. Belki büyüdüğümden dolayı(!)(19) bilemiyorum ama çok ters gelmeye başladı. Herkes somurtuyor,herkes çevresi hariç kapalı halde. En basiti İstanbul/Kadıköy de bir adres soruyorsun üfleye püfleye cevap veriyor bazen hiç oralı bile olmadan yürümeye devam ediyorlar. Ne bu ego ? Ne bu tavır ? Adres soruyoruz ya da herhangi bir şey soruyoruz ne bu yani.
    En ufak bir şeyi büyütüp olay çıkartanlar mı dersin,yoksa ülkedeki kekolar mı dersin. Gerçekten çok bunalttı beni iki yıldır.
    Umarım en yakın zamanda kaçıp gideceğim buralardan...

    YanıtlaSil