28 Temmuz 2016 Perşembe

Japonya Demek "SAKURA" Demek

Bir de ben yazayım şu SAKURA’yı bakayım. Hazır yeri gelmiş.
Sakura kiraz çiçeği demek.Ama Kirazı olmayan kiraz çiçeği ağacı.Meyvesi kiraz çiçeğiymiş gibi düşünün.Yılda sadece 1 kere açar.En uzun 2 hafta dalda kalır.Çünkü narindir.Japonya’nın meşhur bahar rüzgarlarıyla dökülür gider.Ama dökülürken de masal gibi,yavaaaş yavaş üstünüze yağar.Yerleri pespembe bir halıya çevirir,ve gider.Akılda “ayyyy ne güzeldi dimii”diye bir gülümseme bırakır.
imageimage
Japonya’da koca bir sene sakura beklenir.Aylar öncesinden televizyonda hangi bölgede, tam açacağı gün hangi gün, diye hava durumundan sonra sakura tahminleri de verilir.Mart sonu,nisan başı civarı sakura zamanıdır.
Ve o beklenen sakura zamanı geldiğinde,parklar bahçeler mavi örtülerin üstünde yiyen içen eğlenen insanlarla dolar.Bu pikniğe “Hanami” denir.Yani “Çiçek Seyretme”.Haftalar öncesinden planlar yapılır.Piknik günü gelince de,salına salına gidilse yer bulunamayacağından, bir kurban seçilip sabahın 8’inde falan örtü serip yer kapmaya gönderilir.
image
E bu kadar çoşkuya kaçınılmaz bir ticari yan da başgösterir tabi.Market rafları sakuraya boyanır.Yani meyve suları,abur cuburlar,sütler,donrumaların hep sakuralı olanları sadece bu dönem sınırlı sayıda çıkar.İtira edeyim hiç birinin tadı güzel değil. Ama ben pembe tatlıları sevmiyorum ondan olabilir. 🙂 Neyse.
Böyle bir çoşku olayıdır sakura dediğin.Biz diyebiliriz ki “tamam güzel de çiçek işte ne bu yaygara..Bizde de var alası”…
Doğru.Bizde alası var.Hatta sadece çiçeğin değil,doğanın,doğal zenginliğin,verimli toprağın alası var..Çiçek yahu diye Japonlar bu sakura işini abartıyor ne komik diye düşünen de vardır.Ama bence ellerindeki güzelliği cımbızla çekip,değer yükleyip yüreklerine doğa coşkusu ekiyorlar.Kötü birşey mi çoşku? Mesela bu sakura ağaçları sadece bir iki yol kenarında olsaydı. Bir iki park köşesinde olsaydı,denk gelirsek bakıp “ay ne güzelmiş diyecektik.Ülkemizdeki bir sürü rengarenk mis kokulu çiçek gibi.Ama şimdi sakura zamanı her köşe başı pembeye boyanıyor.Parklar,özellikle sağlı sollu dikilmiş yollardan bahsetmiyorum bile.Gece olunca bazı yerlerdeki ağaçlar ışıklandırılıyor.Başlı başına şölene dönüşmüş bir çiçek dediğin.
Japonlar abartıyor mu?Bilmem.Ama bence iyi ki abartmışlar.Çünkü ben zaten en çok baharı severim.Bir de bahara böyle güzellik katıldı mı kendimi rüzgarına kaptırır,Japon gibi aylar öncesinden sakurayı beklerim.Ne varmış ki.
imageimageimageimage

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder