27 Temmuz 2016 Çarşamba

Japonya’da Babayla Banyo

 Japonlarda hergün banyoda küvete girme alışkanlığını belki duymuşsunuzdur.Bu yüzden her evde mutlaka küvet bulunur.Ve bir çoğunda vücudu yıkama yeri ile ayrıdır.Bizdeki gibi küvetin içine oturak konup yıkanılmaz.Önce yıkanılır,sonra önceden doldurulmuş küvete girilir.

 Bu küvet sefası hakikaten insanda alışkanlık yapıyor 🙂 Fakat konumuz bu değil.Bir çoğunuzun garibine gidecek birşey söyleyeceğim.Küvete ailecek sırayla giriliyor ama bebek ya da çocukla küvete girmek ve çocuğu yıkamak,daha doğrusu birlikte yıkanmak, iş saatleri elverdiği sürece öncelikle babanın görevi.

 Buraya kadar belki tamam ama bu baba-çocuk banyo keyfi gidebildiği yere kadar devam ediyor.Eğer kız çocuksa, artık kendi yıkanabileceği zaman değil,babasıyla banyoya girmek istemeyeceği vücut hatlarına sahip olmaya başladığında sona eriyor.Çocuk buna kendi karar veriyor.Erkek çocuksa heralde kendi başına girmek istediği zaman.

 Çıplaklık o kadar tabu olmadığından,bu durum tabiki garipsenmiyor.Aksine banyo sanki büyülü.Birlikte banyo yapan baba-çocuk en çok orada gülüp eğleniyor. Oynuyor. Öğreniyor. Birlikte banyo yapan kardeşler en çok orada sohbet ediyor.Benim eşim 32 yaşında ve memlekete döndüğünde hala liseyi yeni bitiren erkek kardeşi ile banyoya girer ve en derin abi kardeş sohbetleri orada edilir.

 Olurmu öyle şey demeyin.Oluyor.Hem de küçük yaşlardan beri böyle görüldüğü için,bunda bir tuhaflık gören sadece biz yabancılarız.Bu bir kültür meselesi.Onlar da,hatta başka birçok ülkenin insanı da bizde bir tuhaflık görüyor bazen.Erkek erkeğe kol kola girmiş gezen görünce mesela.Kanka onlar ne olacak ki..İşte aynı şey. 

 Şimdi gelelim bizim eve.Her ne kadar karakter olarak kültür şoklarını çok çabuk aşabilen bir insan olsam da, bu banyo işi beni de çok düşündürdü.Şimdilik Meyra Sultan daha küçük,daha sonra bu işe el atacakmıyım onun kararını bile vermiş değilim ama madem bu ülkede yaşıyoruz,benim yarı Japon miniğim de arkadaşlarıyla aynı deneyimleri tatmalı.Türkiye’de olsaydık malesef onları bu alandan mahrum bırakabilirdim ama şu an baba kız arasına giremem.Hem nasıl gireyim.Baksanıza şunların mutluluğuna 🙂 ♥️♥️♥️ ↓


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder