28 Temmuz 2016 Perşembe

Shinkansen Temizliği Sanatı

Belki metnini duymuş olan vardır.Shinkansen yani yüksek hızlı tren temizliği takdire şayan bu memlekette.Çok temiz olmasından bahsetmiyorum.O sadece shinkansene ait bir özellik değil.Shinkansen’in istasyonda durduğu sadece 7 dakika içerisinde nasıl her köşesinin piri pak olduğundan bahsediyorum.
Bende videosu yok ama girin bakın video sitelerineçAkıllara ziyan!İşte bununla ilgili bir program vardı dün televizyonda.Harward üniversitesinde ders olarak okutuluyormuş!Yeminle!Dersi de gösterdiler.Stüdyodaki Japon konuklardan biri gururundan ağladı.Kıskanılası..
Şimdi nasıl oluyormuş bu adı sadece temizlik olan,görevi üstlenenin ülkemizde temizlikçi denip hor göüldüğü bu iş onu anlatacağım.
Şirketin patronu Yabe Teoru beyfendi temizlik görevlilerinin performans düşüklüğünü ve motivasyonsuzluklarını görüp,birşey yapmalı demiş.Hepsini toplamış ve demiş ki,” Arkadaşlar! Siz temizlikçi teyzeler degilsiniz! Kendinize gelin! Bu koca treni kısacık zamanda tertemiz edecek yeteneğe,bilgiye ve tecrübeye sahip teknikerlersiniz! Sizin teknikleriniz sayesinde biz parmakla gösterileceğiz! Hadi gösterin kendinizi!”
Sonra görevlilerin hal tavurlaır bir anda değişmiş.Bir bir yeni teknikler öneriler gelmeye başlamış.Ve gerçekten o insanların düşündüğü pratiklikler sayesinde bugün teee Amerika’da derslere konu oluyor…
7 dakikanın içeriği de şöyleymiş.1 buçuk dakikada çöpler toplanıyor.30 saniyede koltuklar ters çerviriliyor.4 dakikada yerler ve koltukların üstünün tozu alınıp temizleniyor.Son 1 dakikada da son kontrol yapılıyor.
Şimdi düşündüm.Bizim Türk aklının pratik zekasına kimsenin itirazı olmaz sanırım.Bence biz yararlı bişey için kafayı çalıştırsak,değil 7 dakika 3 dakikada pırıl pırıl yaparız! da……burada ufacıcık bir faktör daha kolaylık oluyor Japonlara …Koltuklarda olmayan çekirdek kabukları,ön koltuğun arkasına asılıp bırakılmamış poşette çöpler,koltuğun yanına sıkıştırılmamış meyve suyu kutuları vs. Heee onu babamda temizler…  🙂

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder