27 Temmuz 2016 Çarşamba

Japonya’da Çocuk İzni

 Bugün şöyle ciddi bir konuya parmak basayım diyorum.Bu ülkede anne olduğuma en çok sevindiğim,bu imkanı bulamayanlara en çok üzüldüğüm konu..Doğum izni.
 Türkiye’de ücretli doğum izniniz kaç ay?Bildiğim kadarı ile 16 hafta.Bu da 4 ay yapıyor.Diyelimki hamileliğinizin son 3 haftasına kadar çalıştınız,bu da bebeğiniz geldikten sonra kalan sadece 3 ayınız var demek.2 YAŞINA KADAR EMZİRİN!!!diye bas bas bağıran bir ülkede bu nasıl bir doğum iznidir aklım almıyor benim.Minicik memede bebeği bırak,git çalış diyorlar anneye.Düşününce bile içim acıyor.
 Şimdi size yaşadığım bu ülkeyi anlatacağım.Ben çalışan bir anneyim.Çalıştığım şirket özel bir şirket.Fakat özel ya da devlette çalışmanın bir önemi yok.Çünkü doğum izniniz sırasındaki ödemenizi devlet yapıyor.Doğumdan 7 hafta önce izne ayrılıyorsunuz ve doğumdan 8 hafta sonrasına kadar tam maaş alıyorsunuz.Sonra çocuğunuz 1 buçuk yaşını doldurana kadar maaşınızın %50’sini almaya devam ediyorsunuz.
  Bu arada kreş başvuruları yapıyorsunuz.Çünkü burada bakıcı durumu pek yok.Hemen hemen bütün çocuklar yuvaya gidiyor.Fakat kreşler dolu olduğundan ve yetmediğinden sıranın size gelmesi öyle kolay olmuyor.Sıra size gelirse elbette 1 buçuk yaşı beklemeden çalışmaya başlıyorsunuz.Fakat olmuyorsa 2 yaşa kadar şirketiniz sizi bekliyor.Benim çalıştığım şirketin şöyle de bir güzelliği var.Devlet ödemesi bittiğinde,bebek 2 yaşına gelene kadar %40 ödemeye devam ediyor.
 Ben kreş sırası gelmeyenlerdenim.(Bu biraz mart ayı doğumlu olmamızla ilgili.Onu ayrıyetten anlatırım)Yani şu an 20 aylık Meyra Sultan ile hala günümüzü gün ediyoruz.Hehehe 🙂 Ammaa sıra bize de gelecek elbet..
 Neyse, ne diyordum.Biz hala kreş bulamamış,işe dönememişken çok sevgili kocam,”İkinci çocuk?”diye bir yokladı ortalığı.Yok yok bu adam kafayı yedi.Halimi görmüyo heralde derken,meğersem adamın derdi hesap kitapmış!Şu anki Japonya Başbakanı Sayın Abe Beyfendi demişki,”Annelerimize daha çok ödeyelim.”Peki demişler.Çocuk izni ödemesini %60’a çıkarmışlar.Kocaya göre oturduğun yerden 1 buçuk sene %60 maaşmış.Ben?? oturduğum yerden??Neyse biz bu diyaloğu kocaya kafa atma girişimine girmeden,direk bir “NO” ile sağ salim tamamladık.Fakat Sayın Abe güzel yapmış ne diyeyim.↓↓
 Dahası da var!Çocuk iznini de 4 yıla çıkaralım demiş! De bunu kabul ettiremedi henüz. 🙂 Olsun.Başbakan dediğin böyle olsun ama dimi 🙂

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder