28 Temmuz 2016 Perşembe

Japonya’da Düğün

 Düğün fotoğraflarını instagramda koydum ama içimdeki anlatma isteği dinmedi. 🙂 Çünkü gerçekten Anlatılacak çok şey var.
 Nereden başlasam..Takıdan başlayayım.Çünkü Japon düğününün en başı o kısım.Bizde biraz sıkıntı.Kırmızı kurdeleyi takıp dikileceksin.Yada masa masa gezeceksin.Düğünün yarısı heba olacak..Yanına da muhtemelen herkesi tanıyan bi teyze verecekler ki kim ne taktı aklında tutsun.Tabi bir de takılara zum yapacak bir kamera olacak ki aman gözden kaçan olmasın.Malum zamanı gelince aynısından götürmen lazım. 
 Bu görüntüde Japonları düşünemiyorum! 🙂 Zaten onlar bu işi şöyle çözmüşler.Girişte gelin ve damadın arkadaşlarından iki kişinin başında durduğu bir masa oluyor.O masaya uğradıktan sonra salona giriyorsun.Sıra öyle ilerliyor zaten.Uğramamak gibi bir şansın yok. :))) Masaya bu iş için özel satılan zarfın içine koyduğun giriş ücretini bırakıyorsun.Kişi başı 30bin yen(600 kaat kadar).İki kişiysen indirim var.50bin yen.(1000kaat kadar)  :))) Valla! Fix. :))) Çok paran varsa daha da koy tabi.Sana kalmış.Ama racon bu.Yani ayda iki düğün denk geldimi batıyorsun.Allah muhafaza!
Amma velakin bu düğünler çooook pahalıya çıkıyor.Düğün yapılan yer,yemekler,gelinlik ,kimono çok önemli.Böyle bir düğün yapamayan,hiç yapmıyor.
 Temel olarak iki düğün Tarzı var.Japon tarzı,hristiyan tarzı.Hristiyan tarzı tamamen özenti.Düğün yapılan yerlerin içinde yalandan bir chapel oluyor.Gelin Virgin Road’dan babasının kolunda ilerliyor ve yalandan nikahı,Japonca ne söylediği doğru düzgün anlaşılamayan amma kesinlikle yabancı olması gereken rahip kıyıyor.Yalandan diyorum çünkü Japon nikahı sadece imzalanan belgenin götürülüp belediyeye verilmesiyle oluyor.Öyle cübbeli nikah memuru önünde değil.Ki bu kısım önceden halledilmiş oluyor.
 Diğeri ise gerçek Japon töreni.Budist rahip önünde ve sadece aileden çok yakın akrabaların katıldığı bir tören oluyor.Böyle rahip gelinle damadın omuzlarına püsküllü bir sopayla vurup kutsuyor falan.Onu da eşimin kuzeninin düğününde görmüştüm. 🙂 Bu sefer ki düğünümüz ikisinin arası bişeydi.
 Bu ikisi nikah töreni kısmı.Dediğim gibi çok yakın akraba ve yakın arkadaşların katıldığı.Bunun hemen sonrasında aynı binadaki daha büyük bir salona geçiliyor.Burada davetli çerçevesi biraz daha genişliyor ama yinede sadece akraba, iş arkadaşları ve yakın arkadaşlar var.
 Yalnııııııııııız!!Yazılı olmayan katı kurallar var.Beyaz giyilmeyecek.Öyle çok yanarlı dönerli çok kokoş olunmayacak.Burnu açık ayakkabı giyilmeyecek.(Gerçi artık giyen oluyor.Azıcık eskimiş kural).Omuzu açık yani straplez giyilmeyecek.Şaş kaza giyilirse şal örtülecek.Yani gelinden güzel olup gelinden çok göze batmayacaksın arkadaş.Bence çok makul ve adil.Bizde her yol mübah mübarek.Yanarın dönerin alası.Kuyruklunun straplezin beyazın en göze batanı..Arkadaş gelinin günü ama o gün. :(” Gelin ne güzeldi”den çok,”ayyy şu kız ne güzeldi” denilen düğünleri sevmiyorum ben. 🙁 Ha böyle tepeden konuşuyorum kusura bakmayın.Türkiye’deyken gençlik yıllarımda yanarın dönerin bir numaralı hastasıydım. 😛
Neyse,düğünümüze dönelim. 🙂 Akış şöyle;
★Damadın çalıştığı yerin bir üs insanı,damadı övmek suretiyle uzun bir konuşma yapıp mutluluk diliyor.
★Yine bir üs bir büyük insan şerefe konuşması yapıyor ve saloncanak şerefe yapılıyor.
★Gelin ve damat düğününe göre 2 ya da üç kere kıyafet değiştiriyor.Bir gelinlik,bir düğün kimonosu bir de bizim nişan kıyafeti gibi allı güllü bişey.(Bu düğünde sonuncusu yoktu.)
★Gelinle damat giyinmeye gittiğinde genelde slayt gösterisi oluyor.Birilerinden mesajlar,gelinle damadın küçüklükten bu yana halleri.
★Oynama zıplama yok.Çok şanslıysak gelin yada damadın arkadaşlarından bir grup çalma söyleme hoplama zıplama şeklinde bir gösteri sunabiliyor.Katılım el çırpmak suretiyle oluyor. 🙂
★Pasta kesme ve illaki damada kafa kadar bir yudum yedirme seremonisi oluyor.
★Düğünün sonunda gelin romantik bir müzik eşliğinde ailesine yazdığı “bu güne kadar teşekkür ederim mektubu”nu okuyor.Ve herkes ağlıyor.
★Sonra gelinle damat arkada dizilmiş anne babalarına çiçek veriyor.O arada düğün başından sonuna kadar çekilmiş ve düğün sırasında derlenmiş video, konukların ismi yanda geçerek ekranda oynatılıyor.Ending..
★Ve gelinle damat konukları uğurlamak üzere kapının dışında yerini alıyor.
The End…
Amaaaan öyle oynamasız çoşmasız düğünmü olur! Bir düğüne bilirkişi teyzelerin kaşlarını kaldırarak “aaaa çok güzel düğün oldu” demesi için,belli bir oynama katsayısı,ortanın boş kalmama yüzdesi olması lazım.Bunların ki güzel düğün değil.Cık cık cık…
🙂 Valla bizim düğün Türkiye’de oldu.Çünkü kalkıp 50 kişi geldiler teeee Türkiye’ye.Burda yapsam,anca anam babam gelirdi.Hem oynıcaz zıplıcaz ne güzel dedik.ÇOK GÜZEL DÜĞÜN oldu,o ayrı :)))))) ama Japon düğünü de bi ayrı güzel..Çünkü o sıkıcı gibi görünen her ayrıntı öyle bir törensel öyle bir özenli ki..Ben gelinliğimle fotoğraf çektirmeye çıktığımda sırtımdaki sivilceler kapanmamış diye Japon bir arkadaşımın annesi pudrasını aldığı gibi koşup gelmişti. 🙂 Sağolsun  🙂 Burada öyle birşey olamaz.Allah günah yazmasın,güzel diyemeyeceğim arkadaşlarımın da düğününe gittim.Ama hepsi peri kızı gibiydi.Napıyolarsa! 🙂
Sonra dakikası dakikasına müzik ayarlaması,masalara konulacak aksesuar,misafirlere verilecek hediye(evet misafirleri sandalyesinin yanında kocaman bir kağıt çanta bekliyor oluyor),yemekler(ki düğünlerin en güzel yanı yemekler!) herşey herşey gelinle damat tarafından ayarlanıyor.Aylar öncesinden hazırlanıyorlar.Bakınız ki bu sefer ki menümüz şöyleydi.↓
Öyle işte.Daha çok ayrıntı var ama çok uzattım gene 🙂 Kısa keseyim (kısalığımı kaldı :))))) Gerisini siz gözlerinizle görün. 🙂

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder